Pinot Grigio – Venezia-Giulia Vinaioli Jermann
22235
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-22235,theme-stockholm,stockholm-core-1.0.8,woocommerce-no-js,select-theme-ver-5.1.5,ajax_fade,page_not_loaded,side_area_uncovered,wpb-js-composer js-comp-ver-6.3.0,vc_responsive

Pinot Grigio – Venezia-Giulia Vinaioli Jermann

Pinot Grigio – Venezia-Giulia Vinaioli Jermann

Jaartal: 2017
Land: Italië
Streek: Friuli-Venezia-Giulia
Druivenras(sen): pinot gris/ pinot grigio 100%
Kleur: wit
Alcohol%: 12,5%
Afsluiting: schroefdop
Proefnotitie: In de neus is de wijn rijk en intens, met uitbundig wit fruit en een hint van witte bloemen. De smaak is rond en zacht, met tonen van appel, meloen en peer, knisperend fris en prachtig in balans.
Schenkadvies: nu tot 2020, 8-10 C

Friuli ligt in het uiterste noordoosten van Italië, rondom de stad Udine. De naam is afgeleid van  Forum Iulii   een stad die in het jaar 50 voor Christus door Julius Caesar werd gesticht en tegenwoordig Cividale del Friuli heet. Friuli maakt deel uit van de regio Friuli-Venezia-Giulia, waar door de geschiedenis heen verschillende culturen en religies heersten. Hier zijn nog talrijke overblijfselen van te vinden, van moskeeën en Griekse en Servisch-orthodoxe kerken tot imposante paleizen die verwijzen naar een Oostenrijk-Hongaars verleden. De natuur is er heel gevarieerd en heeft een rijke flora en fauna. In het noorden vormen de Alpen een natuurlijke grens, in het vlakke zuiden de Adriatische Zee. Centraal Friuli is heuvelachtig. Deze natuurlijke omstandigheden zijn gunstig voor de wijnbouw omdat ze vrij natte winters en droge (na)zomers geven. Wijnproducenten hebben de afgelopen decennia enorm geïnvesteerd, waardoor Friuli als wijnstreek internationaal bekender is geworden. Door de zanderige en mergelhoudende bodem is vooral de kwaliteit van de witte wijnen uitstekend. Naast veel autochtone druivenrassen leveren internationale druivenrassen als chardonnay, sauvignon en pinot grigio fruitige, zuivere wijnen op.
Een van de topproducenten van Italiaans wit is zonder twijfel Silvio Jermann. Het familiedomein Jermann is gelegen in de DOC Collio nabij Friuli en dateert van 1881. Sinds Silvio, de derde generatie, in 1975 aan het roer kwam, heeft er een enorme omwenteling plaatsgevonden. Dankzij zijn vernieuwingsdrang en de fantastische resultaten waarmee dit gepaard ging, groeide hij uit tot een wereldwijd fenomeen. Diepgang, rijkdom, structuur en mineraliteit kenmerken zijn wijnen.

Date

juni 5, 2019

Category

Wijnen